Een inleiding tot energiebeheer

February 14, 2024

Ontdek hoe bedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren, kosten minimaliseren en duurzame praktijken toepassen om bij te dragen aan een milieuvriendelijkere toekomst door middel van effectief energiebeheer.

Wat is energiebeheer

Energiebeheer omvat de strategische planning, controle en optimalisatie van het gebruik van energiebronnen om de efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en de impact op het milieu te beperken. Dit houdt in dat het energieverbruik wordt bijgehouden, mogelijkheden voor energiebesparing worden geïdentificeerd, strategieën voor efficiënt energiegebruik worden geïmplementeerd en de resultaten voortdurend worden beoordeeld om de energieprestaties voortdurend te verbeteren.

Hoe kan uw bedrijf profiteren van energiebeheer?

 • Kostenbesparingen: Bedrijven en particulieren kunnen hun energiekosten verlagen door het verbruik te minimaliseren en de efficiëntie te verbeteren.
 • Verantwoordelijkheid voor het milieu: Een lager energieverbruik leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Verbeterde operationele efficiëntie: Optimaal energiegebruik kan de prestaties en productiviteit in verschillende industriële processen en activiteiten verbeteren.
 • Naleving van regelgeving: Effectief energiebeheer is cruciaal voor organisaties om te voldoen aan de regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie in de 3 verschillende gewesten van België.
 • Subsidies en premies: Er zijn verschillende subsidies waarvan je bedrijf kan genieten: KMO-Portefeuille (Ecologiepremie+ ; GREEN investeringssteun) in Vlaanderen ; AMURE and Cheques-entreprise in Wallonië; Primes Renolution in Brussel Hoofdstedelijk Gewest.

Klareco helpt u om met uw bedrijf te voldoen aan de regelgeving voor energie-efficiëntie, of u nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont.

Contact opnemen

Onderdelen van een energiebeheersysteem

 • Energie-audits: Evalueren van bestaande energieverbruikpatronen, inefficiënties vaststellen en potentiële verbeteringsgebieden identificeren.
 • Doelen stellen: Vaststellen van specifieke doelstellingen en doelen voor energiebesparing om naar te streven.
 • Implementatie van energie-efficiënte maatregelen: Het uitvoeren van verschillende tactieken zoals het upgraden van apparatuur, het optimaliseren van processen, het toepassen van energie-efficiënte technologieën (implementatie van zonnepanelen, efficiënte HVAC, IoT, smart thermostaten, batterijen) en het verbeteren van isolatie.
 • Monitoring en analyse: Het energieverbruik consequent bijhouden, gegevensanalyses gebruiken om trends te begrijpen en gebieden identificeren die verdere verbetering vereisen.
 • Betrokkenheid van werknemers: Medewerkers stimuleren en opleiden om energie-efficiënte praktijken en gedrag te omarmen.
 • Voortdurende verbetering: Energiebeheerstrategieën regelmatig herzien en bijwerken om ze aan te passen aan veranderende omstandigheden en technologieën.

Klareco helpt u het energieverbruik van uw gebouwen te beheren.

Contact opnemen

Voor wie is energiebeheer waardevol?

Energiebeheer is onmisbaar voor bedrijven die hun energieverbruik en milieu-impact willen beperken. Het speelt een cruciale rol in het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen en het bevorderen van een milieuvriendelijkere en efficiëntere toekomst.

Verschillende industrieën kunnen aanzienlijke voordelen halen uit de integratie van energiebeheer:

 • Productie: Industrieën die veel energie nodig hebben, zoals de productiesector, kunnen energiebeheer gebruiken om het energieverbruik te optimaliseren, afval te minimaliseren en de algehele efficiëntie te verhogen.
 • Commerciële gebouwen: De commerciële sector, waaronder kantoren, winkels en hotels, kan profiteren van energiebeheer om HVAC-systemen, verlichting en andere energieverbruikende apparatuur te bewaken en te optimaliseren, zodat een goed gebruik en kostenbesparingen worden gegarandeerd.
 • Gezondheidszorg: Ziekenhuizen en zorginstellingen, die 24 uur per dag werken met gespecialiseerde apparatuur, kunnen het energieverbruik onder controle houden, met name in kritieke gebieden zoals operatiekamers en laboratoria, met behulp van software voor energiebeheer.
 • Datacenters: Energiebeheer is van vitaal belang voor het bewaken van koelsystemen, de effectiviteit van het stroomverbruik (PUE) en het identificeren van efficiëntieverbeteringen in datacenters die een aanzienlijke energiebehoefte hebben.
 • Onderwijs: Scholen en universiteiten kunnen energiebeheer gebruiken om het energieverbruik in klaslokalen, bibliotheken, slaapzalen en andere faciliteiten te controleren en te beheren.
 • Landbouw: Energiebeheer kan de landbouwsector helpen bij het optimaliseren van irrigatiesystemen, kassen en het gebruik van apparatuur.
 • Overheid en publieke sector: Overheidsgebouwen, openbare voorzieningen en gemeenten kunnen energiebeheeroplossingen implementeren om energiebesparingsdoelen te bereiken en milieuleiderschap te tonen.
 • Detailhandel: Detailhandelsbedrijven kunnen verlichting, verwarming en koeling in winkels optimaliseren met energiebeheer om kosten te besparen en de klantervaring te verbeteren.
 • Horeca: Hotels, resorts en restaurants kunnen de energie-efficiëntie in gastenkamers, keukens en gemeenschappelijke ruimten verbeteren met een energiebesparende oplossing.
 • Horeca: Hotels, resorts en restaurants kunnen de energie-efficiëntie in gastenkamers, keukens en gemeenschappelijke ruimten verbeteren met een energiebeheersysteem.
 • Industriële faciliteiten: Naast productie kunnen verschillende industriële faciliteiten zoals raffinaderijen, chemische fabrieken en mijnbouwactiviteiten de veiligheid verbeteren en het energieverbruik onder controle houden met energiebeheer.

In wezen kan elke industrie of bedrijf dat afhankelijk is van energieverbruik waarde ontdekken in energiebeheer. Implementatie verlaagt niet alleen de bedrijfskosten, maar sluit ook aan bij inspanningen op het gebied van duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid, die steeds belangrijker worden voor bedrijven en belanghebbenden wereldwijd.

Wil u bedrijf meer zicht hebben over haar energiebeheer?

Contact opnemen

Hoe kan Klareco helpen?

Het gebied van energie kan soms complex lijken in termen van wetgeving en prijsvergelijkingen. Klareco brengt u duidelijkheid en begeleiding om uw verbruik te verminderen, uw energieprijzen te herzien en, indien nodig, te onderhandelen. Wij adviseren u over de investeringen die u moet doen om uw energierekening te verlagen en voorspellen het rendement van uw investering. Dankzij onze flexibele aanpak staat Klareco altijd klaar om naar uw behoeften te luisteren en oplossingen voor te stellen die zijn afgestemd op uw specifieke situatie. Onze klanten komen uit de meest uiteenlopende sectoren: gezondheidszorg, industrie, detailhandel, scholen, winkels en openbare gebouwen.

Met andere woorden, Klareco biedt u de diensten die u nodig heeft om uw energiekosten, ecologische voetafdruk en uitstoot van broeikasgassen te verminderen:

 • Verlaag uw energiekosten
 • Kostenbesparingen: Bedrijven en particulieren kunnen hun energiekosten verlagen door het verbruik te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.
 • Verantwoordelijkheid voor het milieu: Een lager energieverbruik leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Verbeterde operationele efficiëntie: Optimaal energiegebruik kan de prestaties en productiviteit in verschillende industriële processen en activiteiten verbeteren.
 • Naleving van regelgeving: Effectief energiebeheer is cruciaal voor organisaties om te voldoen aan de regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie die door veel landen wordt opgelegd.

Neem controle over uw energieverbruik

Contact opnemen
Start nu